Actueel: Michiel Andriaenszoon de Ruyter

SK-A-44

Vandaag gaat het in Het Scheepvaartmuseum de film Michiel de Ruyter in première. Vanaf donderdag 29 januari is de film te zien in 207 bioscopen. In de film van regisseur Roel Reiné wordt het leven van Michel de Ruyter (1607-1676) in Hollywood-stijl verbeeld, met hoofdrollen voor Frank Lammers, Barry Atsma en Sanne Langelaar. Een goede gelegenheid om de schijnwerpers te richten op de kunstobjecten met Michiel de Ruyter als onderwerp.

Michiel de Ruyter, briljant maritiem strateeg en vlootvernieuwer, speelde een belangrijke rol in het voortbestaan van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Een wapenfeit als de tocht naar Chatham in 1667, waar de Britse vloot in de eigen haven werd verwoest – daarbij werd ook de trots van de Engelse vloot, de Royal Charles buitgemaakt – maar ook overwinningen in 1673 op de gecombineerde Frans-Engelse vloot voorkwamen de ondergang van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Michiel de Ruyter was tijdens zijn leven al een ware volksheld, zijn portret hing bij de mensen aan de muur. Ook waren door Ferdinand Bol geschilderde portretten te vinden in alle vestigingen van de marine. Het hierboven afgebeelde schilderij hing destijds in Vlissingen. De Ruyter is op dit schilderij rijk gekleed, heeft zijn commandostaf in zijn hand en draagt de Orde van Saint Michel, die hij van de Franse koning kreeg. Tegenwoordig is dit schilderij onderdeel van de collectie van het Rijksmuseum.

In een van de zalen van het Rijksmuseum is ook de spiegelversiering (de gedecoreerde achtersteven) van het Engelse vlaggenschip Royal Charles te zien. Het schip werd in de haven van Chatham veroverd en naar Nederland gesleept en daar gesloopt. De spiegelversiering bleef bewaard als herinnering aan de triomfantelijke overwinning op de Engelsen. In de collectie van het Rijksmuseum zijn verschillende andere voorwerpen en kunstobjecten rond Michiel de Ruyter opgenomen: schilderijen waaronder een familieportret, een verzameling prenten en gedenkpenningen en voorwerpen als een sabel en brieventas.

Tips:
Naast de film: het Scheepvaartmuseum en het Rijksmuseum in Amsterdam; het boek Rechterhand van Nederland. Biografie van Michiel Andriaenszoon de Ruyter, (1996) van Michiel de Ruyter-kenner Ronald Prud’homme van Reine.

Afbeelding: Rijksmuseum Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.