Archief Kunstuitleen

Archief Kunstuitleen

Een cultureel dagje uit

Op 24 februari 2010 zijn 10 vrijwilligers van de Kunstuitleen een dagje uit geweest. Het eerste doel was Kasteel Nijenhuis in Heino. Daar was een tentoonstelling van Jeroen Krabbé. Het vertrek was om 9.24 uur vanuit Elst met de trein. Na een overstap in Zwolle en een wandeling naar het kasteel smaakte de koffie goed in Heino. Daarna de volgde de bezichtiging in het kasteel. Er waren niet alleen schilderijen van Jeroen Krabbé, maar ook meubels van bekende ontwerpers als P.J.J. Oud en Gerrit Rietveld. Het geheel was zeker de moeite van de reis waard.

Na de wandeling terug naar het station, werd de reis voortgezet naar Zwolle. In het museum De Fundatie was de tentoonstelling van Marte Röling over haar overleden partner Henk Jurriaans. In 55 levensgrote portretten spatte in felle kleuren haar liefde voor deze man van de muren. Er werd ook een filmpje vertoond waarin Marte zelf aan het woord was. Nadat de rest van het museum ook werd bekeken, bleek dat één vleugel niet voor het publiek toegankelijk was. Daar was op dat moment de voorstelling aan de pers van het nieuw ontdekte schilderij van de molen van van Gogh. Toch hadden de leden van de kunstuitleen de primeur van bezichtiging van dit schilderij. Na enig wachten kregen zij toegang tot deze vleugel en kon de officieel erkende Molen ‘Le Blute-fin’ van van Gogh bekeken worden. Er was zelfs een boekje te koop in de museumwinkel over de geschiedenis van het schilderij.

Na een heerlijk etentje in één van vele restaurantjes in Zwolle was men om 21.00 uur weer thuis. Alles bij elkaar een leuke dag.