Feestelijke bijeenkomst 35 jaar De Kijkruit.

De Kijkruit is opgericht op 20 mei 1987. Kees v.d. Laarschot kwam met het idee en heeft samen met  Tine Evers en Rob de Jong dit idee handen en voeten gegeven. Men zocht naar een naam: Kaleidoscoop?  Nee , het werd De Kijkruit, immers het is een ruit om naar te kijken. Dat het een schot in de roos was, blijkt nu: De kijkruit bestaat al 35 jaar! Na 5 jaar was de Kijkruit al 77 keer ingericht en na 35 jaar zeker 500 keer!

Blijkbaar voldoet De Kijkruit aan zijn opdracht namelijk een laagdrempelige voorziening te zijn voor amateurkunstenaars om zo hun werk te laten zien aan de inwoners van Lingewaard. Het was een prima initiatief!

Destijds gaf apotheker Dhr. Swen aan de Dorpstraat in Gendt de mogelijkheid en de gelegenheid om zijn etalageruit te gebruiken en gaf zodoende De Kijkruit een plaats in Gendt en in de regio. Dit is doorgezet door zijn opvolgers en nu is De Kijkruit een begrip en wordt nog steeds gerund door een werkgroep van 5 vrijwilligers.  Wel 11 oud-vrijwilligers zijn hen voorgegaan.

De werkgroep die De Kijkruit beheert is een onderdeel van Kunstkring Gendt Verbeeld; weer een andere werkgroep beheert de kunstuitleen die een ruimte heeft in de Leemhof.

Veel amateurkunstenaars kloppen zelf aan bij De Kijkruit om te mogen exposeren; soms worden ze door de werkgroep ook uitgenodigd en velen vragen en vinden hun weg via de site: www.kunstkringgendtverbeeld.nl

De Kijkruit is en was niet mogelijk geweest zonder de inzet van de huidige vrijwilligers en oud-vrijwilligers. En terecht werden deze in de bloemetjes gezet tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Proef. Ook de medewerkers van Apotheek Benu werden verrast met een heerlijke taart en een bloemetje. De wethouder Aart Slob was aanwezig namens de Gemeente Lingewaard. Hij sprak zijn bewondering uit voor deze laagdrempelige voorziening, die hiermee een podium geeft voor alle amateurkunstenaars in Lingewaard en de regio. Niet iedere expositieruimte geeft de mogelijkheid om werk te tonen dat voor iedereen heel toegankelijk en bereikbaar is.

Tenslotte willen we de sponsors hartelijk danken die met hun geste dit feestje mogelijk heeft gemaakt: Bistro Bar Proef; Dhr. Viergever van de Readshop; Fam. Leemreise (schoenenvoetzorg );  Bloemenwinkel Floriosa; Fam. de Jong; Kunstkring Gendt Verbeeld en de Gemeente Lingewaard.                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

 

  Kees v.cd. Laarschot, Tine Evers en Rob de Jong

P.S.   Op de foto met de bloemen die uitgereikt zijn:

De bovenste rij:     Wethouder Aart Slob; Milou Hoogveld; Nathalie Hofs; Monique Hofs, Els Tijssen; Tine Evers en Tonny de Jong.

Middelste rij :        Kees v.d. Laarschot; Ben Cornelissen en Anneke van Huystee.

Onderste rij:          Henri en Els Schrader en Wies Queens.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.