TIP #21 RHS Chelsea Flower Show 19-23 mei 2015

Viking-Ocean-Cruises-Garden_V0P0065_940x627

Geen beeldende kunst of schilderijententoonstelling deze keer, maar een show waar bijzondere tuinontwerpen te zien zijn. Deze tip richt de schijnwerpers op de RHS (Royal Horticultural Society) Chelsea Flower Show. In Groot-Brittannië vindt jaarlijks de RHS Chelsea Flower Show plaats. De Chelsea Flower Show is ’s werelds grootste tuinmanifestatie, waar de beste Britse bloemen- en plantenkwekers hun producten laten zien. Maar waar bovenal de beste internationale tuinontwerpers meedingen naar de Gold, Silver en Bronze medals. Voor Nederland wist hier alleen de prominente tuinarchitect Piet Oudolf in 2000 een gouden medaille te behalen, aangevuld met de allerhoogste titel: ‘Best of Show’.

Maandag 18 mei vond de opening plaats. Traditiegetrouw bezocht de Britse koningin Elizabeth, samen met haar naaste familie, Chelsea op de eerste expositiedag. Later die dag volgden talrijke Britse celebrities. Vandaag 19 mei, met de bekendmaking van de beste tuinontwerpen, staan de winnende tuinarchitecten centraal en is alle aandacht gericht op hun schitterende tuinontwerpen. Deze magistrale tuinen, die in slechts drie dagen worden opgebouwd, vergen maanden van intensieve voorbereiding en kunnen niet zonder de steun van grote Britse sponsoren. Met name The Laurent-Perrier Chatworth Garden laat zien waar deze gezamenlijke krachtsinspanning toe leidt: een tuin met enorme steenfomaties, ontworpen door tuinarchitect Dan Pearson; een tuin die indruk wekt, alsof deze rots- en steenformaties altijd al in Chelsea aanwezig waren.

Misschien is het te laat om nog af te reizen naar deze internationale tuinshow in Engeland, maar de BBC doet de gehele week verslag van alle bijzonderheden, aangevuld met docu’s en interviews met kwekers en tuinarchitecten.

Dinsdag t/m donderdag: BBC ONE  16.15 -16.45 en BBC TWO  21.00-22.00
Vrijdag: BBC TWO 21.30-22.30

Tekst: Rob de Jong – Foto Viking Ocean Cruises Garden: Tim Sandall  RHS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.