Toon Peters toont zijn Platonische Lichamen van 1-2-2019 tot en met 15-3-2019 in de Kijkruit.

Heel lang geleden zag ik een tekening van zogenaamde platonische lichamen in een boek dat ik bij de bibliotheek geleend had. Die tekeningen boeiden mij meteen en dit heeft me nooit meer losgelaten. Jaren later heb ik de eerste pogingen ondernomen om deze in papier na te maken.

Midden jaren negentig besloot ik de zaken eens goed aan te pakken. Er waren toen ook heel geschikte materialen beschikbaar. In een korte periode heb ik toen aan een aantal complete verzamelingen gebouwd.

Ook heb ik veel tijd besteed aan het bestuderen van de enorme rijkdom aan informatie die op het internet over dit onderwerp te vinden is.

Drie jaar geleden ben ik weer begonnen met bouwen: De vormen werden steeds gecompliceerder en lastiger te construeren. De vormen die hier in de Kijkruit staan zijn dan ook maar een kleine greep uit de grote hoeveelheid vormen die ik tot nu toe heb gemaakt.

Strikt genomen is dit natuurlijk geen kunst maar toegepaste wiskunde.

Sommige vormen zijn heel eenvoudig maar er zijn ook bouwsels die veel rekenwerk vereisen. Eigenlijk is dat het leukste, maar je moet wel van wiskunde houden! Wanneer je de juiste maten hebt kun je gaan tekenen en snijden. Snijden doe ik op een snijmat met een scalpel langs een stalen liniaal.

Het gekleurde karton dat ik gebruik is verkrijgbaar bij iedere kantoorboekhandel (vellen van 50×70 cm). De onderdelen zijn aan de binnenkant met tape bevestigd. De tape moet wel van uitstekende kwaliteit zijn.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u mij mailen: toonpeters33@gmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.