Arjan Binnenkade-de Weerd toont haar unieke zelfbeschilderde eieren in de Kijkruit van 9 maart tot en met 13 april 2018

“EX OVA OMNIA” (al het leven komt uit een ei) is een zeer oud gezegde. Er zijn vele mythen en sagen waarin het EI een belangrijke plaats in neemt. In talloze overleveringen wordt verteld dat de wereld uit een Ei zou zijn ontstaan. Verhalen over een oer-ei en een kosmisch ei dat goden en helden voortbracht, ontbreken niet.                                                                                                                                                                                                                                                 Het bijzondere aan een ei maakte dat het een symbool werd voor nieuw leven en vruchtbaarheid en daarom een plaats innam bij de riten van de voorjaarsfeesten. Ook werden er magische krachten aan het ei toegeschreven. Men meende dat de groeikracht uit het ei overdraagbaar was en dat het wasdom aan de aarde gaf; men meende ook dat het bescherming bood tegen onheil. In later tijden schonk men een gedecoreerd ei tijdens de heidense lentefeesten en de latere Christelijke Paasvieringen. Zo ontstond het huidige Paasei.

In vrijwel alle landen van de wereld is het geven van eieren een symbool van vriendschap en liefde. In Nederland werden eieren versierd met natuurlijke kleurstoffen, zaden, knipwerk en of kralen. Rond1975 is het ei een nieuwe inspiratie bron geworden voor veel kunstenaars en kwamen er overal in het land “eier-exposities”. De deelnemers versieren de eieren met verschillende technieken: met olie of acrylverf maar ook geëtste, opengewerkte eieren en met diverse materialen beplakte eieren zijn te bewonderen.

Zelf beschilder ik sinds 1980 eieren uit de natuur: ganzen- eenden-, zwanen-, nadoe- en struisvogeleieren. Ik ben geïnspireerd door de perfecte vorm van het ei en niet zozeer door het begrip “Paasei” Mijn inspiratie bron is veelal de natuur. Vogels ontbreken logischerwijs niet. Tevens beschilder ik eieren voor speciale gelegenheden: de geboorte van een kind, een bruidspaar of jarige en wordt het een persoonlijk geschenk. De eieren worden uitgeblazen, gereinigd en beschilderd met acrylverf en daarna voorzien van een laklaag.  In “De KIJKRUIT” zijn ook Iconen en Iconen-eieren te zien. Het beschilderen van eieren heeft me veel gebracht en ik zal waarschijnlijk nooit stoppen met het creëren van deze bijzondere kunstvorm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.